Recepten voor de dutch ovens en gebruik van de dutch oven, plus onderhoud van de dutch oven

 

 

Wat handige tabellen voor de Dutch Oven

 

 

Een Dutch Oven heb je in verschillende maten, voor iedere maat heb je weer een ander aantal briketten nodig om een bepaalde temperatuur te bereiken. Hieronder een handig overzichtje, let wel.. de aantallen en temperaturen zijn bij benadering, er spelen ook andere factoren mee zoals de omgevingstemperatuur et cetera. Er is geen betere manier om gaarheid te testen dan je eigen waarneming, veel en vaak!

De maten van de Dutch Oven worden aangegeven in qt of te wel ‘quart of a gallon’. Dat is ongeveer 950 ml.

Onze Valhal ducth ovens zijn in liters .

De meest gangbare maten zijn:

  • 3 ltr  voor 4 personen
  • 5 ltr voor ongeveer 6-8 personen
  • 8 ltr voor 8-12 personen

dan zijn er ook nog grotere Dutch Ovens, tot wel 21 qt, maar die zul je waarschijnlijk niet zoveel gebruiken, ik houd daarom in de tabellen tot 9 qt aan.

BRADEN:

Om te braden in de Dutch Oven heb je een gelijkmatige warmte nodig. Om het warmte verlies te compenseren gebruik je iets meer briketten boven op het deksel.

 

BAKKEN:
Voor bakken heb je meer warmte van boven nodig dan van onder. De verhouding van briketten is ongeveer 1:3. De meeste briketten gaan dus op het deksel.
 
KOKEN EN FRITUREN:
Om te koken of frituren komt alle warmte van onderen, er komen dus geen briketten op het deksel. Denk om het brandgevaar met frituren!
 
SUDDEREN EN STOVEN:
Hierbij komt de warmte meer van onderen dan van boven,  hier geldt een verhouding van 3:1. De meeste briketten gaan nu onder de Dutch Oven.

 

Bestel nu:

tabellen voor de Dutch Oven

bakken                                                   braden                                             koken en frituren                               stoven en suderen

Onderhoud Dutch ovens

 

Eerste keer in gebruik nemen van je Dutch Oven

In de fabriek wordt de gietijzeren pan ingesmeerd met een laagje was om het te beschermen tijdens transport. Dit waslaagje moet worden verwijderd voor gebruik. Verwarm totdat de wax kan worden afgenomen met een doekje (geen keukenrol). Dit hoeft niet té heet. Vervolgens kan je de pan verder inbranden. Doe de Dutch Oven in een normale keukenoven op 150 tot 200 graden voor ongeveer een halfuur.  Wrijf in met zonnebloem olie (gebruik geen olijfolie). Doordat het poreuze gietijzer open staat door de hitte, zal de olie de poriën afsluiten. Verwarm de gietijzeren pan vervolgens nog een uur in de oven op 150 graden en laat hem daarna rustig afkoelen.

Schoonmaken en regulier onderhoud

Het schoonmaken van je Dutch Oven is belangrijk en moet je onderdeel laten zijn van je vaste kookroutines. Maak de gietijzeren pan direct na gebruik schoon en deze dus niet een poos laten staan met etensresten. Koel na gebruik niet te snel af met grote hoeveelheden koud water.

  1. Verwijder alle etensresten en maak de pan schoon met een plastic spatel of een (plamuur)mesje. Als een pan stevig is aangebrand kun je ook een staalborstel gebruiken. Gebruik eventueel een klein beetje water voor om het te laten weken.  Gebruik GEEN schoonmaak of afwasmiddel. Zeep lost je opgebouwde laagje op en gaat in de poriën van de pan zitten en zul je nog lang naproeven. Doe een Dutch Oven ook nooit in een afwasmachine.
  2. Laat de pan goed drogen voordat je het opbergt. Laat de deksel op een kier (houtje) en stop er eventueel wat oude kranten in tijdens opslag (de kranten trekken het vocht aan).
  3. Verhit de pan nog een keer tot je hem nog net kan aanraken. Smeer de binnenkant van de oven en deksel in met plantaardige olie. Verwijder de overtollige olie uit de pan. Zet de pan op zijn kop en open en laat de pan helemaal afkoelen. De buitenkant heeft niet veel onderhoud nodig, maar als je roestvorming ziet ontstaan smeer je die ook in met olie, nadat je de roest verwijderd hebt.

 

 

Recepten:

 

. Mac and cheese - outdoor style

Is er een klassieker gerecht dan het Amerikaanse mac & cheese? Een heerlijk warm en smaakvol comfort-gerecht! Om deze all time-classic nét een beetje 'n avontuurlijke bite te geven, Hier worden namelijk pittige kaas bij gebruikt en vleugje (of wat meer...) peper. Maar het echt verrassende element van dit recept zijn de cornflakes als topping: die maken deze lekkernij helemaal af! Komt 'ie:

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten:
- 3 kopjes (volkoren) schelpjespasta
- 3 kopjes water
- 2 eetlepels boter
- 1/3 kopje geschaafde Montery Jack kaas
- 1/3 kopje cheddar kaas
- 1/3 kopje Gruyère kaas

- 1 kopje cornflakes, geplet
- Verse rode peper of chilivlokken naar smaak 😅

Bereiding:
- Plaats de Dutch Oven op 't fornuis op hoog vuur
- Giet het water erin en voeg een snuf zout toe
- Dek af en breng aan de kook
- Terwijl je wacht tot het water kookt, snijd je de rode peper in kleine ringen of zet je de chilivlokken apart
- Voeg, als het water kookt, de pasta toe en dek opnieuw af. Kook ongeveer 12 minuten, tot de pasta bijna klaar is
- Voeg de rode peper of chilivlokken toe aan de kookpasta en laat nog 3 minuten doorsudderen
- Zet het vuur lager. Let op: niet afgieten!
- Voeg boter en kaas toe. Roer tot het een egaal mengsel is
- Strooi er gecrunchte cornflakes over, om de bovenkant van de pasta te coaten
- Dek af en bak nog eens 3-5 minuten af

- Garneer met peterselie en vers gemalen zwarte peper

 

 

Damper' met banaan, spek & kaas

Als je de hele dag buiten bent, kun je wel wat energie gebruiken. Vaak gaat zowel iets zoets als iets heel hartigs er dan wonderbaarlijk goed in. Maar waarom kiezen? Op Butenguod.nl vonden we dit lekkere recept voor een damper (traditioneel Australisch brood) met banaan, spek en kaas. Misschien een beetje ongebruikelijk, maar dat is nou juist zo interessant. En eerlijk: deze smaak klinkt ons echt te goed in de oren! Wat vind jij? Hieronder de uitleg hoe je deze bijzondere damper bouwt.

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30-40 minuten

Ingrediënten voor de damper:
- 500 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 theelepels bakpoeder
- Een halve theelepel zout
- 100 gram roomboter
- Een halve beker water

Nodig voor de vulling van banaan, spek en kaas:
- 3 kleine bananen
- 3 grote plakken bacon
- 250 gram geraspte (oude of belegen) kaas
- Peper en zout naar smaak

Bereiding:
- Meng eerst alle droge ingrediënten van het brood en wrijf de boter erdoorheen

- Voeg vervolgens het water en de melk toe en kneed tot een zacht en soepel deeg
- Rol het deeg met een deegroller tot een dikte van circa 1,5 cm en een doorsnee van 25 tot 30 cm
- Prak de bananen en plaats het prakkie in een cirkel op het deeg
- Houdt vanaf de buitenste rand van het deeg en vanuit het middelpunt van de cirkel, zo'n 5 cm vrij
- Snij de bacon (of het spek) in kleine reepjes en leg deze over de bananen
- Strooi de kaas over de banaan
- Vouw de damper dicht door de buitenster rond over de vulling heen te leggen en deze in het midden goed vast te drukken met een vork, je vingers of een mes
- Bak de damper in 30 tot 40 minuten gaar

 

 

 Zalm met mais

Ingrediënten:

- Een stuk zalm van ongeveer 15 cm lang (van een hele zalm)
- 3 kopjes maiskorrels, vers of uit een blikje
- 50 gram boter (gesmolten)

- 3 eetlepels citroensap
- Een half kopje gesneden ui
- Een halve citroen in plakjes
- Zout
- 30-50 gram Parmezaanse kaas (neem zo’n vast stuk en rasp het zelf, veel lekkerder!)

Bereiding:
- Start het vuur zodat je straks genoeg kooltjes hebt om op 160 graden te kunnen bakken

- Doe de maiskorrels in de Dutch Oven en bedek de hele bodem
- Strooi zout naar smaak in de binnenkant van de zalm
- Vul nu de zalm door steeds een plakje ui en een plakje citroen afwisselend neer te leggen.
- Giet nu een cup water in de DO
- Leg de zalm op de mais
- Doe het deksel op de pan en bak de zalm gedurende ongeveer een kwartier op 180 graden
- Strooi de Parmezaanse kaas over de zalm
- Bak opnieuw gedurende 15 minuten of tot de zalm niet meer glazig is
- Deze zalm is lekker met rijst of noedels

 

 

Runderstoofpot

Bij het buitenkoken hoort natuurlijk ook gewoon een goed potje stoof met rundvlees. Het fijne aan een stoofpot is dat het zo lekker lang duurt voordat het klaar is. Dat betekent: extra lang buiten de voorpret beleven van je heerlijk geurende buitenmaaltje. Voor dit recept van Butenguod.nl gebruik je behalve mooi rundvlees ook flink wat winterpeen. Goede kost, ook zeker voor straks in het najaar!

Ingrediënten:
- 500 gram boeuf bourgignon vlees runderlappen

- Mooi stoofrundvlees (bio a mijotier)

- Bloem om het vlees mee te bestuiven
- 3 grote aardappels
- 2 winterpenen
- 2 grote tenen knoflook
- Peperkorrels met zout

Bereiding:
- Doe olie in de pan en laat het geleidelijk warm worden.
- Bestuif het rundvlees met de bloem en braad aan in de Dutch Oven
- Voeg de knoflook en de gekneusde peperkorrels en zout toe
- Doe de uien erbij, en stoof deze een tijdje met het vlees mee. Tip: snijd de uien in de lengte, dit zorgt voor meer smaak
- Voeg warm water toe aan je pan (belangrijk: te koud water geeft kans op scheuren van je Dutch Oven). Het water zorgt ervoor dat het vlees met de uien kan gaan stoven. Laat de stoofpot niet te snel te heet worden, het is echt een slow food maaltijd

- Schil ondertussen de aardappels in kleine blokjes en de winterpenen in iets grovere stukken. Voeg ze samen aan de stoofpot toe
- Lekker met versgebakken Frans (stok)brood, om ook die laatste restjes stoof goed te benutten

 

 

 

Buitenpizza

Wat is er beter dan de geur van versgebakken pizza? De geur van versgebakken pizza, buiten. Een pizza(slice) doet het al-tijd goed: als late lunch, second breakfast, middaghap, (vroege) borrelbite of als diner. Met onderstaand recept van butenguod.nl maak je een heerlijke outdoor-variant van dit op zichzelf al perfecte gerecht!

 

Ingredienten:
5 of 8 liter Dutch Oven met 15 kolen bovenop, 9 kolen onder de pan
pizzabodem of plakjes pizza deeg (diepvries) van Koopmans
30 stuks pepperoni (of favoriete vlees-topping)
1 kop pizza of pastasaus
1/4 theelepel. knoflookpoeder
1/4 theelepel. paprika
Een halve theelepel Italiaanse kruiden
- 1/4 theelepel uienpoeder
- 1/4 theelepel basilicum
- 1 kop gesnipperde kaas
- Zonnebloemolie

- Optioneel: gehakte uien, olijven, pepers, artisjokken of wat je ook maar lekker vindt voor pizza-topping

 

Bereiding:
- Vet de Dutch Oven in met zonnebloemolie
- Gebruik voor de bodem bijvoorbeeld plakjes pizzadeeg uit de vriezer, en laat die eerst een beetje ontdooien
- Snijd stukjes pepperoni doormidden
- Leg bakpapier in je Dutch Oven zodat je de pizza er straks makkelijk uit kunt tillen. Maak 'm zo groot dat hij net boven de deksel van de pan uit komt waardoor je de pizza er makkelijk uit kunt tillen als hij klaar is. Het is dus handig als het bakpapier ook iets omhoog staat tegen de randen van de pan
- Plaats de plakjes pizzadeeg en de stukjes pepperoni in de Dutch Oven
- Voeg saus toe en strooi er gelijkmatig kruiden overheen. Roer voorzichtig om de kruiden en vlees gelijkmatig te verdelen
- Laat het rijzen tot het volume ongeveer verdubbelt, dit duurt ongeveer 45 minuten. Gebruik je een kant-en-klare pizzabodem uit de diepvries dan hoeft dit niet (maar die heb je dan wel eerst iets laten ontdooien!)
- Plaats de Dutch Oven op de houtskoolbriketten en plaats briketten op het deksel

- Laat de pizza nu minimaal 25 minuten bakken. Essentieel punt hierbij: weersta de verleiding om tussentijds onder de deksel te kijken!
- Til daarna pas de deksel op om te checken of de pizza gaar is (je kunt even een sateprikker of vork ergens in 't deeg prikken)

Aardappelstoofpotje met rundvlees

 

Gestoofd rundvlees met bokbier

Runderstoofpot

Gevogelte stoof van overzee

Indiase currystoofpot

Appelcrumble