Recepten voor de dutch ovens en gebruik van de dutch oven, plus onderhoud van de dutch oven

 

 

Wat handige tabellen voor de Dutch Oven

 

 

Een Dutch Oven heb je in verschillende maten, voor iedere maat heb je weer een ander aantal briketten nodig om een bepaalde temperatuur te bereiken. Hieronder een handig overzichtje, let wel.. de aantallen en temperaturen zijn bij benadering, er spelen ook andere factoren mee zoals de omgevingstemperatuur et cetera. Er is geen betere manier om gaarheid te testen dan je eigen waarneming, veel en vaak!

De maten van de Dutch Oven worden aangegeven in qt of te wel ‘quart of a gallon’. Dat is ongeveer 950 ml.

Onze Valhal ducth ovens zijn in liters .

De meest gangbare maten zijn:

  • 3 ltr  voor 4 personen
  • 5 ltr voor ongeveer 6-8 personen
  • 8 ltr voor 8-12 personen

dan zijn er ook nog grotere Dutch Ovens, tot wel 21 qt, maar die zul je waarschijnlijk niet zoveel gebruiken, ik houd daarom in de tabellen tot 9 qt aan.

BRADEN:

Om te braden in de Dutch Oven heb je een gelijkmatige warmte nodig. Om het warmte verlies te compenseren gebruik je iets meer briketten boven op het deksel.

 

BAKKEN:
Voor bakken heb je meer warmte van boven nodig dan van onder. De verhouding van briketten is ongeveer 1:3. De meeste briketten gaan dus op het deksel.
 
KOKEN EN FRITUREN:
Om te koken of frituren komt alle warmte van onderen, er komen dus geen briketten op het deksel. Denk om het brandgevaar met frituren!
 
SUDDEREN EN STOVEN:
Hierbij komt de warmte meer van onderen dan van boven,  hier geldt een verhouding van 3:1. De meeste briketten gaan nu onder de Dutch Oven.

 

Bestel nu:

tabellen voor de Dutch Oven

bakken                                                   braden                                             koken en frituren                               stoven en suderen

Onderhoud Dutch ovens

 

Eerste keer in gebruik nemen van je Dutch Oven

In de fabriek wordt de gietijzeren pan ingesmeerd met een laagje was om het te beschermen tijdens transport. Dit waslaagje moet worden verwijderd voor gebruik. Verwarm totdat de wax kan worden afgenomen met een doekje (geen keukenrol). Dit hoeft niet té heet. Vervolgens kan je de pan verder inbranden. Doe de Dutch Oven in een normale keukenoven op 150 tot 200 graden voor ongeveer een halfuur.  Wrijf in met zonnebloem olie (gebruik geen olijfolie). Doordat het poreuze gietijzer open staat door de hitte, zal de olie de poriën afsluiten. Verwarm de gietijzeren pan vervolgens nog een uur in de oven op 150 graden en laat hem daarna rustig afkoelen.

Schoonmaken en regulier onderhoud

Het schoonmaken van je Dutch Oven is belangrijk en moet je onderdeel laten zijn van je vaste kookroutines. Maak de gietijzeren pan direct na gebruik schoon en deze dus niet een poos laten staan met etensresten. Koel na gebruik niet te snel af met grote hoeveelheden koud water.

  1. Verwijder alle etensresten en maak de pan schoon met een plastic spatel of een (plamuur)mesje. Als een pan stevig is aangebrand kun je ook een staalborstel gebruiken. Gebruik eventueel een klein beetje water voor om het te laten weken.  Gebruik GEEN schoonmaak of afwasmiddel. Zeep lost je opgebouwde laagje op en gaat in de poriën van de pan zitten en zul je nog lang naproeven. Doe een Dutch Oven ook nooit in een afwasmachine.
  2. Laat de pan goed drogen voordat je het opbergt. Laat de deksel op een kier (houtje) en stop er eventueel wat oude kranten in tijdens opslag (de kranten trekken het vocht aan).
  3. Verhit de pan nog een keer tot je hem nog net kan aanraken. Smeer de binnenkant van de oven en deksel in met plantaardige olie. Verwijder de overtollige olie uit de pan. Zet de pan op zijn kop en open en laat de pan helemaal afkoelen. De buitenkant heeft niet veel onderhoud nodig, maar als je roestvorming ziet ontstaan smeer je die ook in met olie, nadat je de roest verwijderd hebt.

 

 

Recepten:

 

Aardappelstoofpotje met rundvlees

 

Gestoofd rundvlees met bokbier

Runderstoofpot

Gevogelte stoof van overzee

Indiase currystoofpot

Appelcrumble